Anasayfa / Saç Ekimi Sonrası / Saç Ekimi Sonrası Yıkama İşlemi Nasıl Yapılır?

Saç Ekimi Sonrası Yıkama İşlemi Nasıl Yapılır?

Saç ekiminden sonra saçınızı yıkarken, kafanızın arka tarafında açılan binlerce delik ve ekim alanındaki binlerce kanalın olması birçok risk taşıdığı için dikkatli olmalısınız. Diğer taraftan yüksek meblağda ödeme yaptınız ve saatlerce süren sıkıntılı bir süreç geçirdiniz tüm bunları güzel saçlara kavuşmak için yaptınız. Bu kadar emek, masraf ve beklentinizin hüsranla sonuçlanmaması için doğru ürün seçmeli ve bunu doğru şekilde uygulamalısınız.

saç ekimi sonrası yıkama

Saç Ekiminden Sonra İlk Yıkama Ne Zaman Yapılır?

Bu genellikle hizmeti üreten klinik ya da doktorun yaklaşımına bağlıdır. Kliniklerin birçoğu kısmi yıkama yapmak ve yıkamayı pratik olarak hastaya anlatarak göstermek için ertesi gün ilk yıkama için çağırır.

İlk yıkama işlemi ekimden bir gün sora yapılacaksa çok dikkatli olunmalıdır çünkü köklerin tutunma gücü neredeyse sıfır düzeylerindedir. Çok dikkat edilmesi gerektiği için bu konuda tecrübeli ekim yapan ekibin üyelerinin yapması daha doğru olur.

Bir diğer yaklaşımsa kökün biraz daha tutunmuş olduğu 3. Gün yıkamadır. 3. Günde kökler belirgin ölçüde tutunmuş olur ancak yine de dikkatli olunmalıdır.

Daha geç yıkamanın ciddi bir dezavantajı olmasa da oluşan kabukların altında mikrop üreyerek işlemin yapıldığı alanlarda enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyonun olduğu bölgelerde kökler zarar görebilir.

Yıkama işlemi Sonrası Kullanılması Gerekenler

Normal saçın yıkanmasından farklı tarzda olmak durumundadır. Alım (donör) bölgesinde ve ekim bölgesinde açılan binlerce delik vardır ve özel ürünü özel bir şekilde kullanmayı gerektirir. Donör alan ekim bölgesi kadar önemli olmasa da o alanda da enfeksiyon gelişmesi oradaki alınmayan doğalda olan köklere zarar verebilir bu sebeple donör alan da ekim alanı da doğru ürünlerle uygun şekilde temizlenmelidir. Saç ekimi sonrası en korkulan sorun iltihaplanmasıdır ve felakete neden olabilir, bu sebeple kullanılacak ürünler iltihabı önlemelidir.

Nasıl yapılacağına geçmeden önce ürün seçimini ayrıntılı ele almalıyız.

Geçmişte saç ekimlerinin daha az sayıda yapıldığı yıllarda klinikler iki türlü yaklaşırdı

  1. Sıradan bir şampuan ve sıradan bir cilt nemlendirici verilirdi, bu ürünler kolay bulunabilir ve ekonomik olurdu.
  2. Piyasada bulunmayan,  sıradan şampuan ve nemlendiriciden hiçbir farkı olmayan ama sıradan ürünlerin 20-30 katına satılan ürünler önerilir, sanki bunları kullanmazsa saçları çıkmayacakmış gibi bir imajla hastaya satılırdı. İşlemi yaptıran kişi ekim için verdiği ücrete yakın bir parayı da bu ürünlere verirdi. Bu yaklaşım tamamen hastayı daha fazla yolma taktiğiydi ancak hastaların tepkisi sebebiyle birkaç klinik dışında uygulamadan kalmamıştır. Ekimden sonra size önerilen astronomik fiyata satılan ürünleri kullanmamak ekiminizi kesinlikle olumsuz yönde etkilemeyecektir.

Son 5-10 yılda dünyanın birçok ülkesinden ülkemize saç ekimi için gelen insanların da etkisiyle ekim sayıları çok artmıştır, buna paralel olarak firmalar da bu işe özel ürünler geliştirmiştir ve geliştirmeye devam etmektedir.

Türkiye’de doktorların en yaygın şekilde reçete ettiği ve en fazla kullanılan ürün Postop Settir. Postop Saç Ekim Sonrası Temizlik Seti adıyla satılmaktadır. Ekime özel formülize edilip bu işleme özel olarak geliştirildiği için hastanın tüm ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde hazırlanmıştır.

Bölgesel ürünler dışında bir de ağızdan alınması gereken ilaçlar vardır. Bunlardan mutlaka kullanılması gereken ilaç antibiyotiktir ve iltihap riskini azaltır. Diğer taraftan saç dökülmesi tedavisinde kullanılan ilaçlardan içeriğinde ginkgo biloba bulunduranlar damarları genişleterek köke gelen kan miktarını arttırarak ekimden daha başarılı sonuç alınmasını sağlar. Bunun yanı sıra dökülme önleyici etkisiyle bölgede bulunan tüyleşmiş kılların kalitesini arttırarak yine son halinin beklenenden de güzel olmasını sağlar.

Yıkama İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?

Yıkama işlemi iki aşamalıdır.

  1. Kabukların yumuşatılması.
  2. Yumuşamış kabukların deriden uzaklaştırılması.

Eskiden cilt nemlendiricisi Bepanthol sürülüp yarım saat beklenip Sebamed şampuanla yıkanırdı. Bepantholün deriden uzaklaştırılması zor olduğu için temizliği zor olurdu ve yer yer krem takıntıları kalırdı, bu krem takıntılarının altında iltihap gelişme riski yaşanırdı bu sebeple artık cilt nemlendirici değil kabukları daha iyi yumuşatan jel formunda ürünler geliştirilmiştir.

Şampuan olarak kullanılan Sebamed şampuanın köpürtülmesi sırasında kökler yerinden oynayabileceği için çok dikkatli köpürtülmeli veya tercihen köpük şampuan kullanılmalıdır.

Saç ekimi sonrası için geliştirilmiş olan Postop set özetle şöyle kullanılır; Önce jel sürülür, jel içindeki yumuşatıcılar sayesinde kabukları yumuşatır, klorheksidin sayesinde mikropları öldürür (1). 10-20 dakika sonra normal duru ılık suyla durulanır, Postop Hazır Köpük avuç içiyle bölgeye yayılır, yine 10-15 dakika beklenir ve hafif okşama hareketiyle köpük de ılık suyla uzaklaştırılır.

Saç Ekimi Sonrası Temizlik İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Öncelikle doğru ürün seçilmelidir.
  • Yumuşatmak için sürülecek ilaç mutlaka mikrop öldürücü etkiye sahip olmalıdır, ekim ve donör alana uygun kalınlıkta sürülmeli ve yeterli süre beklendikten sonra yıkayarak uzaklaştırılmalıdır.
  • Yumuşamış kabukları yine tercihen mikrop öldürücü etkisi olan şampuanla yıkayarak uzaklaştırılmalıdır. Yine şampuan hazır köpük şeklinde olan kullanılırsa köpürtme işlemi sırasında köklerin zarar görmesine sebep olunmamış olur.
  • Köpük şampuanla biraz okşama hareketiyle yıkandıktan sonra ılık duşla uzaklaştırılmalıdır.

Hangi Şampuan Kullanılmalıdır?

Markadan çok şu özellikleri olan şampuan kullanılmalıdır;

  • Mikrop öldürücü klorheksidin içermelidir. (2)
  • Mikrop kadar önemli olmasa da mantar da sorun yaratabildiği için mantar öldürücü etki de olmalıdır. (2)
  • Zararlı madde içermemelidir.
  • Tercihen bebek şampuanı içeriğinde olmalıdır.
  • Kolay uygulanabilmesi için köpük formunda olmalıdır.
  • Kolay durulanmalıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Durumlar

  • İşlemden hemen sonra geniş spektrumlu antibiyotik başlanmalıdır.
  • Şişlik olması kaçınılmazdır, kortizonla şişlik azaltılabilir ama yan etkileri göz ardı edilmemelidir.
  • İşlemden sonra ginkgo biloba içeren (Tebokan Tablet, Tebokan Fort Tablet, Xpecia Tablet) tabletlerden biri başlanmalıdır, böylece kökün beslenmesi artar ve kök ölüm oranı azalır, şok dökülme daha hafif seyreder.
  • Günlük 10 mg B7 vitamin tableti alımı şok dökülmeyi azaltır, çıkacak saçların daha kaliteli çıkmasını sağlar.

Saç Ekimi Sonrası Tıraş Ne Zaman Olunur?

Her kliniğin farklı bir yaklaşımı vardır. Konunun duayenlerinden Op. Dr. Atilla KAYA  12 günün sonunda tıraş olunabileceğini söylerken 6 ay kesinlikle tıraş olmamalısınız diyen klinikler de vardır ve genellikle bu arada değişmektedir. Bu konuda yapılmış güvenilir bilimsel çalışmalar 2 hafta sonra tıraş olunabileceğini tespit etmiştir.

Sakal Ekimi Sonrası Süreç

Yukarıda saç için yazılanların neredeyse hepsi sakal ekimi için de geçerlidir ve aynı şekilde uygulanabilir.

Referans

1- Souza-Filho, F. J. D., Soares, A. D. J., Vianna, M. E., Zaia, A. A., Ferraz, C. C. R., & Gomes, B. P. F. D. A. (2008). Antimicrobial effect and pH of chlorhexidine gel and calcium hydroxide alone and associated with other materials. Brazilian dental journal19, 28-33.

2- Mueller, R. S., Bergvall, K., Bensignor, E., & Bond, R. (2012). A review of topical therapy for skin infections with bacteria and yeast. Veterinary Dermatology23(4), 330-e62.